Nieuws

zondag 18 februari

Super vroeg merrieveulen geboren bij Stoeterij Bellaria

Zondagavond 11 februari werd Bella Baya bij Stoeterij Bellaria geboren. De vader van dit prachtige merrieveulen is Repko F. Giorgio Armani. Haar moeder is Bella Nota, een dochter van Rzadkiewa F. Romero. Proficiat aan de trotse fokkers en eigenaars!

zondag, augustus 28

Keuring van de Falabellamerries, -veulens en -hengsten

Op zondag 28 augustus vond de jaarlijkse Falabellakeuring plaats bij Manege Zwolle te Zwolle. Vanaf 10.00 uur zetten de Falabella’s hun beste beentje voor. De dag begon met de keuring van de veulenrubrieken. Eerst kwamen de hengstveulens in de piste, gevolgd door de merrieveulens. Het mooie appaloosaveulen Frisia F. Enzo van Carin en Ids Waterlander overtuigde de jury met zijn voorkomen. Later op de dag werd hij ook de reserve algemeen kampioen. Na de veulens kwamen de enters en de twenters in de piste. Hier toonde de jaarling Falabellaland Bellatrix van Hanneke Kolthof zich het best. Zij won het jeugdkampioenschap en in de namiddag ook de rubriek ‘Falabella met de beste beweging’. J&R Stables Gloria van Johan van der Veen en Rene van Teijlingen werd de reserve jeugdkampioen en zij veroverde ook de titel ‘Falabella met het mooiste hoofdje’. Na al dat jonge geweld kwamen we bij de stamboekopnames. Jammer genoeg was de ingeschreven hengst voor stamboekopname afgemeld. Maar gelukkig hadden we wel een mooie bezetting in de rubriek stamboekopname Falabellamerries. Deze rubriek werd gewonnen door de algemeen kampioen van vorig jaar: Kiara van Anté van John Bouwmeester. Elena van Brezal van Carin en Ids Waterlander die tweede werd in deze rubriek kon tijdens de kampioenschappen de jury toch meer overtuigen en werd reserve volwassen kampioen. De titels van volwassen kampioen en van algemeen Falabella kampioen gingen deze keer naar Azul Resto Cazador (zie foto) van Yvonne van Werkhoven. Deze prachtige zwarte hengst wist ook dit juryteam te overtuigen, want hij werd ook in 2016 al een keertje algemeen Falabella kampioen! Proficiat aan de trotse fokkers en eigenaren! Dankjewel, Leontien Ruissen voor de prachtige foto’s  en Minihorse.eu voor het dekentje en sponsoring.
dinsdag, oktober 19

RVO blijft bij de beslissing om EFS te erkennen na bezwaar door TFS

Op 15 april 2021 werd European Falabella Studbook (EFS) door de RVO erkend als dochterstamboek van het stamboek Mini Falabella in Argentinië. Ook de Belgische overheid erkende EFS in de loop van de zomer van 2021. EFS kreeg ook het mandaat om ‘echte’ Falabellapaspoorten te mogen uitreiken. Omdat TFS, die begin 2020 het oude Falabella Stamboek overnamen, het niet eens was met de beslissing van de RVO, tekende Sue Eckholdt in het voorjaar van 2021 bezwaar aan bij de RVO tegen deze beslissing. De RVO bracht het EFS-bestuur hier natuurlijk van op de hoogte, waarna de EFS-leden ook geïnformeerd werden. De gronden waarop TFS bezwaar aantekende werden ook aan het EFS-bestuur meegedeeld. Volgens het bezwaarschrift kon de RVO EFS niet erkennen! Begin september vond er een door de RVO georganiseerde hoorzitting plaats waar de betrokken partijen gehoord werden. Er zijn verschillende factoren die een rol speelden bij de beslissing van de RVO om het bezwaar van TFS ongegrond te verklaren. TFS en FSE volgen de richtlijnen van het ACCF. Eind 2019 heeft FSE besloten te stoppen en alles over te dragen aan TFS, per 28 april 2020 is de erkenning van het FSE ingetrokken. Bij het oprichten van het EFS was er GEEN ander stamboek in de Europese unie voor het ras Falabella. Door de Brexit is de UK geen lid meer van de Europese Unie! TFS en EFS zijn beide stamboeken met als doelstelling het fokken van raszuivere Falabellapaarden. Door de Brexit is de erkenning van de Britse stamboeken vervallen voor de Europese Unie. TFS staat vermeld op de lijst van fokorganen in derde landen. Dit betekent dat TFS zoötechnische certificaten mag afgeven waarmee fokkers Falabella paarden als raszuiver de Europese Unie mogen binnenbrengen. Met een dergelijk zoötechnisch certificaat hebben fokkers het recht om hun dieren bij een stamboek voor hetzelfde ras binnen de Europese Unie in te schrijven. TFS heeft er belang bij dat inschrijving van raszuivere Falabellapaarden of de nakomelingen  in een stamboek voor hetzelfde ras in de Europese Unie mogelijk is. EFS is het enige binnen de Europese Unie erkende stamboek voor Falabella paarden! En is daardoor de enige optie! De RVO stelt dat EFS terecht en als enige is erkend voor de Europese Unie. ACCF en Mini Falabella zijn beiden gelijk volgens de wetgeving. Er zijn geen bewijzen door TFS geleverd die correct bleken met betrekking tot de regels en wetgeving. Er wordt geen DNA-test gedaan die bewijst of een paardje een Falabella is, maar enkel naar ouderschapscontrole. EFS heeft ACCF en MiniFalabella gelijk gesteld. EFS heeft in zijn onderzoek geen basis gezien voor het ACCF om alsnog erkend te worden. Daarvoor dient men in principe te voldoen aan dezelfde eisen als in de verordening. ACCF voldoet niet aan het beschikken over voldoende fokdieren! EFS heeft juist en open gehandeld naar de RVO en naar de EFS-leden. Het bezwaar van TFS is ongegrond. bezwaar-hoorzittting.pdf