Veelgestelde vragen

Onderstaand kunt u onze veel gestelde vragen vinden.

Staat uw vraag er niet tussen of heeft u niet het gewenste antwoord gekregen? Dan kunt u hier contact met ons opnemen.

 

-      Hoe zit het met de ACAN dwerggroei-testen van voor 1 december 2021?

In februari 2022 ontvingen we een mail van VHL Genetics dat de test voor Dwerggroei ACAN (P306) aangepast werd op basis van nieuw wetenschappelijk inzicht uit 2018. Het ging om een aanpassing van de testen voor ACAN D3 en ACAN D4. De nieuwe test wordt sinds 1 december 2021 toegepast. We willen er dus jullie aandacht op vestigen dat de uitslagen van testen die voor 1 december 2021 zijn uitgevoerd onterecht kunnen aangeven dat je Falabella geen drager is van het dwerggroeigen. Opnieuw testen is dan aan te raden. Kijk dus goed na op het certificaat met het testresultaat op welke datum de test uitgevoerd werd. Indien je meer informatie wenst, kan je contact opnemen met het EFS-bestuur.

-      Ik ben mijn paardenpaspoort kwijt, wat nu?

Wanneer u het paspoort van uw paard bent kwijtgeraakt, dient u een duplicaatpaspoort aan te vragen.
Laat in dit geval de dierenarts de chip opnieuw aflezen. Hij/zij vult dan een identificatie- en registratieformulier (I&R) voor u in. Dit stuurt u samen met het aanvraagformulier voor een duplicaat of vervangend paspoort
op naar het stamboekbureau. Na betaling van de factuur ontvangt u het paspoort met een vermelding 'Duplicaat'.

 

-      Ik heb een Falabella gekocht en de vorige eigenaar is het stamboekpapier kwijt, kan ik zomaar een duplicaatpapier krijgen?

Nee, dat gaat niet zomaar. U dient bij uw aanvraag voor een duplicaat papier kopieën mee te leveren van de eerste 4 pagina’s van het paardenpaspoort.
Het stamboekbureau zal altijd contact opnemen met de laatst geregistreerde eigenaar om te vragen of er een duplicaatpapier verstrekt mag worden.
Indien de factuur voldaan is ontvangt u het papier met een vermelding ‘duplicaat’.

 

-      Hoe kom ik aan een medische bijlage in mijn paspoort?

Wanneer uw paspoort op 1 januari 2010 niet voorzien is van het medisch inlegvel dan moet u een nieuw paspoort aanvragen.
Voor de aanvraag van het nieuwe paspoort dient u het aanvraagformulier samen met het oude paspoort op te sturen naar het stamboekkantoor. Als het om een gechipt dier gaat moet de aanvrager het formulier ondertekenen. Wanneer het dier niet gechipt is dan moet zowel de aanvrager als een dierenarts ondertekenen. Een aanvraagformulier kunt u opvragen bij het stamboekkantoor. In het nieuwe paspoort wordt aangegeven dat het paard niet bestemd mag worden voor de slacht voor menselijke consumptie. Dit geldt ook voor duplicaat paspoorten. De kosten voor een nieuw paspoort zijn € 50,00 voor leden en € 65,00 voor niet-leden.

 

-      Is het verstandig om het paspoort aangetekend naar het stamboekbureau te sturen?

De kosten voor een duplicaat zijn behoorlijk hoog dus het is zeker het overwegen waard om uw paspoort aangetekend naar het stamboekbureau te versturen. De paspoorten worden vanaf het stamboekkantoor ook aangetekend teruggestuurd. De kosten hiervoor worden bij u in rekening gebracht. 

 

-      Waar kan ik een overzicht vinden van de prijzen die het EFS aan mij doorberekent voor verschillende diensten?

Klik hier voor de tarievenlijst. 

 

-      Mijn Falabella is overleden, wat nu?

Allereerst is dit natuurlijk een heel vervelend bericht en willen wij u hiermee veel sterkte wensen!
Wanneer uw bij het EFS geregistreerde Falabella overleden is kunt u uw paspoort toesturen naar ons stamboekbureau, liefst met vermelding van de doodsoorzaak. Hierop kunt u de datum vermelden dat de Falabella is overleden zodat wij dit kunnen doorvoeren in ons systeem. Wanneer wij dit in het systeem hebben verwerkt zullen we het paspoort ongeldig maken en uiteindelijk ook vernietigen.
Het is echter mogelijk dat u het paspoort weer retour krijgt wanneer u dit graag zou willen. Vermeld dit dan alstublieft bij het toezenden van uw paspoort. In dit geval zullen wij het overlijden van uw Falabella registreren waarna wij het paspoort ongeldig zullen maken en naar u retour zullen zenden.

 

-      Welke pony's en paarden kan ik inschrijven bij het EFS?

Alleen 100 % raszuivere Falabella's kunnen bij EFS ingeschreven worden.

 

-      Ik wil graag een veulen fokken maar weet niet welke hengst goed bij mijn merrie past. Wie kan mij hierbij helpen?

Het EFS heeft een foktechnische commissie die u advies kan geven over welke goedgekeurde of erkende EFS-Hengst het beste bij uw merrie past. Wilt u hiervan gebruik maken? Neem dan contact met ons op zodat wij u verder kunnen helpen.

 

-      Hoe kan ik mijn lidmaatschap opzeggen?

U kunt uw EFS-lidmaatschap aan het einde van elk kalenderjaar beëindigen. Uw opzegging dient echter wel voor 1 november van het lopende jaar per brief of per mail gemeld te zijn.
Graag ontvangen wij van u de volgende informatie: naam, lidnummer, telefoonnummer, emailadres en reden van de beëindiging van uw lidmaatschap.
Na schriftelijk ontvangst van uw opzegging wordt deze binnen 4 weken schriftelijk (per brief of per e-mail) bevestigd. Pas wanneer u deze bevestiging heeft ontvangen is de beëindiging van uw lidmaatschap definitief. Heeft u na 4 weken nog geen reactie van uw opzegging? Neem dan even contact met ons op.